За втори път „Аурубис България"АД-Пирдоп „лови риба в мътна вода" в политическото междувластие, като започна изграждането на хранилище за опасни утайки без влязло в сила екоразрешително, сигнализират от Коалиция за устойчиво развитие.

Първият път е през 2008-2009 г., за което има издаден акт и наказателно постановление от МОСВ, както и дело в Административен съд-София.

Сега историята се повтаря безпрепятствено, с още по-голяма заплаха за природата и хората. Eдна от най-богатите в България фирми, собственик на медодобивен комбинат „Пирдоп", при наличие на висящи съдебни административни производства през пролетта на 2014 г. срещу Решение на РИОСВ-София за одобрен ОВОС и Решение на РИОСВ-София за предварително изпълнение, са започнали изкопни работи за увеличаване обема на хвостохранилище за опасни отпадъци и утайник за фаялити, алармират от коалицията.

Гражданския мониторинг на сдружения и комитети от Коалиция за устойчиво развитие показва чрез снимки, направени през май-юли т.г., че без да има влезли в сила екоразрешителни и разрешителни за предварително изпълнение, както и без налични строителни книжа, фирмата изгребва стар хвост, депонира го на неразрешена от РИОСВ, ДНСК и ХЕИ площадка и изгражда нова, по-висока стена не със строителни материали, декларирани в ИП, а с хвост и отпадъци от старо металургично производство, които не гарантират превенция на риска и опазване на живота и здравето на работещите и местното население.

Корумпираните политици и послушната държавна администрация не се свенят да услужват на авторитетната германска компания, макар местното население и работниците да са пропищели от ракови заболявания и левкемия, причинени от вредните емисии с тежки метали и серен диоксид в общо пет хвостохранилища наоколо,  и мълчат за петкратното увеличеното производство на рудодобива и металургията в региона с нередовни разрешителни.

Напоследък "чадърът" върху екопрестъплението се подсигурявал от министъра на екологията Искра Михайлова и от министъра на икономиката Драгомир Стойнев, смятат хората в Пирдоп и Златица, твърдят от Коалиция за устойчиво развитие.

Липсата на реакция на държавните контролни органи се е обезпечавала от Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС, сега консултант на фирмата по сигурността, Георги Николов, офицер от бившата ДС, сега главен секретар на компанията, Ирина Петрова, бивш шеф на Инспектората на МВР, сега шеф на Дирекция Сигурност на компанията.

През изминалата седмица местното население и работниците от комбината разлепиха позиви из пътническите автобуси в Средногорието с компрометиращи  факти и  призиви към виновните политици и  ръководители да се спре геноцида срещу местното население в Средногорието, се казва още в изявлението на експертите.