Лидерът на РЗС Яне Янев представи списък с топ 10 на корумпираните кметове-феодали.

Списъкът се оглавява от градоначалника на Хасково Георги Иванов, който според РЗС е нанесъл щети за десетки милиони лева на общината. Кметът е осъществявал обществени поръчки чрез поставени фирми.

93 сигнала за него са постъпили в централата на партията. 12 от сигналите са анонимни, посочи Яне Янев и обясни, че след проверка 9 от анонимните се оказват действителни.

На второ място се нарежда Румен Рашев - кмет на Велико Търново. Постъпили са общо 117 жалби срещу него, посочи още Янев.
Сигналите са за директно източване на общинския бюджет, злоупотреби със заменки на земи и гори като 130 декара горски масив е унищожен с цел застрояване.

На трето място се нарежда кметът на община Гърмен - Ахмед Башев. „Срещу Башев са постъпили 57 сигнала в централата на РЗС", каза Яне Янев. 3 са сигналите, че Башев е бивш агент на ДС и понастоящем клевети политическите си опоненти и свои съседи, оказва религиозен натиск, а също така срещу него има сигнали и за внедряване на радикален ислям.

Под номер 4 се нарежда кметът на Царево - Петко Арнаудов. „Срещу него са постъпили общо 85 сигнала с общ обем 325 страници", обясни лидерът на РЗС.
Сигналите са за злоупотреби с обществени поръчки и власт.

Пети поред е Милчо Доцов - кмет на Берковица. 32 сигнала има срещу него за безлихвено кредитиране с общински пари на криминални бизнесмени, злоупотреби с еврофондовете и умишлено блокиране на приватизационния процес в общината.
„Той е превърнал града и общината в частна фирма за кръга от подчинени", смята Яне Янев.

Под номер 6 се нарежда кметът на Варна Кирил Йорданов. „Имаме над 200 сигнала от нашите приемни", обясни лидерът на РЗС. Над 150 са с подпис на граждани и неправителствени организации.
Около 10 фирми са спечелили 50% от търговете през последните 7-8 години. Янев настоява да бъдат проверени бившите съпруги и приятелки на кмета, които по негови думи са крупни бизнесдами.

Под номер 7 се нарежда Людмил Веселинов - кмет на Попово. „Той близо 20 години е кмет", обясни Янев. „Срещу него към момента има 64 сигнала", допълни той. Близо 50 от тях са анонимни, а 7 граждани, подали сигнал, са поискали да бъдат защитени свидетели.

Под номер 8 е Стефан Дамянов - кмет на Казанлък, със 72 сигнала срещу него. 3 сигнала срещу кмета са подали действащи общински съветници, а 2 сигнала са дошли от депутата от БСП Иван Гороломов.
Янев призова колегата си да подаде сигнал до Главна прокуратура или до ВКП.

Под номер 9 е Гюнер Хербест - кмет на Стамболово. „Той е абсолютен сербез по корупция" смята Яне Янев и допълни: „В смесените общини той е рекордьор по корупция".

На последно място в класацията се нарежда Златко Живков - кмет на Монтана. Сигналите срещу него са за търговия с влияние и незаконно провеждане на обществени поръчки. Общо 107 са сигналите, постъпили в централата на РЗС срещу него.