Главното мюфтийство започна раздаването на 50 тона храни и дрехи, събрани благодарение на организираната от институцията кампания "Подай ръка, бъди Енсар", която цели да помогне на хората, били принудени да напуснат своята родина.

„Длъжни сме да помагаме на всички, защото всяко същество има нужда от елементарни човешки потребности като покрив и храна", заяви главният мюфтия на Републиката д-р Мустафа Хаджи, който заедно с председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев дадоха старт на раздаването на набраните десетки тонове дарения.

Първата дарителска акция се проведе днес в бежанския център във Враждебна, София.

Хаджи обаче поясни, че Главно мюфтийство се явява само посредник в случая. "Една кампания от човек за човека", образно се изрази той, като изказа своята благодарност на председателя на ДАБ при Министерски съвет Николай Чирпанлиев, който съдейства за координацията и предаването на набраните дарения.

"Никой не познава съдбата си и не знае с какво може да го изненада. Когато помагаме на изпадналите в беда, ние помагаме на самите нас, защото нито едно добро не остава незабелязано от Всевишния Аллах. Той повелява, че всеки направил добро, ще бъде възнаграден. Вярваме, че всеки съпричастен ще получи своята награда от Него, подчерта главният мюфтия.

"Трябва да бъдем хуманни, защото всеки може да изпадне в подобна ситуация. Това повеляват общочовешките и религиозно-морални принципи, независимо от религията която изповядваме", заяви от своя страна председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев.

Той благодари на Главно мюфтийство и на всички, които са решили да помогнат на изпадналите в нужда бежанци, като увери главния мюфтия, че са отворени за съдействие в подобни благородни цели. ДАБ и Правителството правят всичко възможно, за да се даде шанс на тези хора да продължат живота си там, където ги води сърцето им. Този дарителски акт е добро начало на една качествена съвместна дейност, категоричен бе Чирпанлиев.

На курбан байрам Главно мюфтийство предвижда да раздаде около 4 тона месо, произведено в кланици, отговарящи на всички производствени стандарти в тази категория. Мюсюлманско изповедание поднася своите сърдечни благодарности на цялото българско общество, доказало за пореден път своята толерантност, откликвайки на призива "Подай ръка, бъди Енсар".