Частният космически кораб Dragon, който отлетя за Международната космическа станция (МКС), е бил успешно уловен от роботозираната ръка на МКС.

Операцията е извършена от японския астронавт Коити Ваката, съобщиха от НАСА, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Прихващането на Dragon е станало в 14:14 часа българско време. Преди това товарният кораб постепенно се е приближил към станцията. С помощта на американския астронавт Рика Мастракио Ваката скача кораба към модул от МКС. Предполага се, че този процес ще отнеме повече от два часа.

Dragon излетя към МКС на 18-и април „на борда" на ракетата-носител Falcon 9. Стартът на полета беше от военновъздушна база в САЩ, намираща се в близост до космодрума Кейп Канаверал в щата Флорида. На няколко пъти стартът беше отлаган заради различни технически проблеми.

Космическият „камион" Dragon, който е създаден от частната американска компания SpaceX, носи на астронавтите на МКС почти 2,5 тона храни, предмети от първа необходимост, нов скафандър и материали за научни експерименти. Освен това апаратът доставя механични крака за „Робонавта" на НАСА, както и подаръци за Великден, които са от близките на астронавтите.