Кога ще има нов управител на БНБ, зависи изцяло от волята на Иван Искров. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева, пред Дарик радио.

Председателят на парламента Цачева, която няколко пъти призовава Искров да си подаде оставката, коментира, че не очаква това да се случи преди октомври месец, т.е. преди изтичането на мандата му.

"Ние призоваваме от миналото лято Искров да си подаде оставка. Аз я чувам тази негова готовност от половин година, но няма реални действия. Останаха пренебрежително малко месеци до изтичане на редовния срок на мандата, така че мисля, че е по-вероятна да се избере в рамките на мандата", коментира Цачева.

Цачева обясни, че три месеца преди изтичането на мандата на настоящия управител, трябва да стартира процедурата по избор на нов в Народното събрание.
Ако все пак Искров си подаде оставката преди изтичането на мандата, ще се избере за няколко месеца управител и след това нов мандат.

Припомняме, оставката на Искров поискаха няколко пъти и други депутати от ГЕРБ, преди време включително и финансовият министър Владислав Горанов. Преди дни самият гуверньор на БНБ заяви, че е готов да се оттегли предсрочно, веднага щом се намери човек за неговия пост.

Цецка Цачева изрази задоволство, че в Народното събрание се е събрал широк консенсус по темата КТБ и депутатите не се делят на управляващи и опозиция

Има готовност Народното събрание да приеме всякакви законови промени, които биха развързали възела около КТБ.