Борбата за 4-те процента и за личното оцеляване на бивши величия е обидно ниска цел. Времето на приказките изтече. Време е за действие.

Това се казва в резолюция, приета от движение „Демократично действие - Д2”, което проведе националната си среща в столичната зала „България”, събрала представители от 80 общини.

В Д2 са хора, които не припознават Реформаторския блок и ГЕРБ като избор на дясно мислещите в България.

Срещата в столицата е реализирана съвместно с германската фондация „Конрад Аденаеур” и на нея бе заявена готовност да се приложат всички необходими инструменти за постигане на целите на Д2, в това число и бъдещо създаване на нова политическа сила.

„От 10 години никой управленец не мисли стратегически за България и не прави планове, по-дълги от един мандат. Нямаме ясен национален приоритет”, заявява председателят на Д2 Стефан Иванов.
„Унизително е партиите в дясно да палят свещи единствено за прескачане на четирипроцентова бариера, а голяма част от десните хора да не гласуват, защото не разпознават в нито една от тях каузата и лидерите, които да ги представляват в парламента или в местната власт. Това безвремие не може да издържи дълго”, изтъква още той.

20 години след революцията страните на Източна Европа няма нужда да разработват нови конституции или да променят закони; това вече е направено, и то по правило добре.
Истинското предизвикателство е да се изгради функционираща система от политика, правосъдие и държавни служители, се казва в приветствието до форума, изпратено от д-р Марко Арнд, представител на „Конрад Аденаеур” в България.

От своя страна, бившият социален министър Иван Нейков – създател на движението, пише до форума:
“Единствената причина днес да не съм заедно с вас, е отсъствието ми от страната по служебни причини.
С много от вас сме заедно от началото на създаването на „Демократично действие - Д2”.
През последните месеци се уверих, че ролята и значението на нашата неправителствена организация в запазването на постиженията на дясномислещата част от обществото ни трайно се утвърждава.”

Основните доклади бяха изнесени от доц. д-р Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, д-р Григор Малев – член на Управителния съвет на “Демократично действие”, народен представител в 36 и 37 Народно събрание, д-р Кирил Аврамов – политолог, член на УС, преподавател в Нов български университет и Стефан Иванов – председател на УС, общински съветник в София (2003-2011).