Решението на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) е в изолирането на причинителите му, на тези, които са държали похлупака. Това са Българска народна банка (БНБ), ДАНС, прокуратурата и всички компетентни органи по време на кабинета „Орешарски”.

Реформаторският блок дадоха пресконференция, на която обявиха, че не се притесняват да разкрият кои са имената на виновниците за кризата с КТБ и изброиха: „Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев, Сотир Цацаров, Петър Чобанов, Стоян Мавродиев”.

Десните са на категоричната позиция, че най-важното в момента по случая с КТБ е да не се пипат парите на данъкоплатците, но от друга страна гарантираните пари на вложителите да бъдат изплатени в срок.

Реформаторите виждат решение на проблема в идването на авторитетна международна компания, която да влезе в банката, да проследи парите там и да разкрие финансовите измами. ГЕРБ да каже дали в бъдещо решение на проблема с КТБ ще бъдат използвани парите на данъкоплатците и дали ще бъдат върнати парите на вложителите, призовават още от Реформаторския блок.

„Не ни интересуват позициите на БСП и на ДПС по темата. Най-важното е те да останат извън изпълнителната власт”, отсече обаче Радан Кънев.

За оздравяването на КТБ трябва да бъдат налети 6 млрд. лева. Няма икономически смисъл това да бъде направено”, заяви от своя страна и Петър Москов.
Той представи данни, с които реформаторите са се снабдили от медийни публикации. Именно на базата на тези данни десните са направили оценката си за картината в КТБ.

Реформаторите са си направили класация топ 150 на длъжниците в КТБ, които представляват около 97 на сто от всички кредити на банката. Над 50 от тези досиета са за кредити с фирми, които нямат нито един служител, а  с под десет служители са още 59 фирми със задължения към КТБ.
90% от кредитите на банката са към свързани лица”, посочи още Москов и напомни, че това е незаконно.
Трябва ли такава банка да бъде спасявана с парите на данъкоплатците”, попитаха от Реформаторския блок и сами си отговориха: „Категорично не!”