На пресконференцията на новия бг филм "Подслон" режисьорът Димитър Шолев каза: "Темите са едни и същи, променя се гледната точка и козметиката на разказа", пише БГНЕС.

Припомняме, че новият бг филм "Подслон" бе отличен с награда на Международния София филм фест, на публиката там, на българската Филмова академия и ред международни награди. Филмът е за конфликта между поколенията, за авторитетите, които вече не могат да бъдат авторитети.

Режисьорът Драгомир Шолев не пожела да вземе страна в този конфликт. Той се стреми да фокусира вниманието на зрителите и те сами да решат на коя страна са. Режисьорът не смята своята гледна точка за толкова важна и не желае да я заявява. Актьорите са търсени максимално близко до типажите.

Шолев казва, че се е учил заедно с тях и са реализирали филма максимално близко до това, което е искал. Продуцентката Росица Вълканова обясни успеха досега на филма по различни фестивали, че в този филм припознават съвременно европейско арт-кино, което се харесва от широката публика. Залите са пълни, хората реагират спонтанно и вдъхновяващо, каза тя.

Подслон" е една история, разказана по необикновен начин: Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дена, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с „първите срещнати на улицата наркомани".

Оператор на лентата е Крум Родригес, в ролите са Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина.