Цялата политическа дейност на това правителство е пропагандна, обяви в кулоарите на НС бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

В отговор на обвиненията, които лидерът на ДПС Лютви Местан отправи тази сутрин към екс управляващите, Цветанов подчерта, че като министър не е назначил нито един кадър на партийна или политическа основа. Дясната ръка на Бойко Борисов увери, че при всяко назначение в структурите на МВР са спазвани специфичните изисквания за съответната длъжност, както и конкурсното начало.

Управляващите говорят като в поговорката "Крадецът вика дръжте крадците", заяви Цветанов по повод искането на Местан да се създаде временна комисия, която да разследва "калинките" по времето на кабинета "Борисов".
В тази връзка бившият силов министър припомни спорните назначения на ръководни постове на хора, които се задържаха на новата си позиция едва броени часове, както и кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Според Цветанов в службите има политическа чистка и всички кадрови промени не са на база слаби професионални резултати, а на политически решения на новата Тройна коалиция.

Цветанов коментира и предстоящия старт на дейността на политическа партия БАСТА, учредена от бивш депутат на ГЕРБ. По думите му няма постъпили заявления за напускане на членове на ГЕРБ с цел присъединяване към новата формация. За сметка на това ГЕРБ остават отворени за диалог с всяка партия в център дясно, включително и Реформаторския блок.

Не искаме председателство или заместник-председателство в комисиите на НС, защото това би допринесло за легитимирането на правителството. Така Цветанов коментира спонтанния отказ на ГЕРБ да поеме водещите позиции в поне няколко комисии.

Бившият вицепремиер подчерта, че от ГЕРБ още не са се отказали от варианта за вот на недоверие на правителството. По думите му се изчаква подходящият момент за този ход, който обаче може да настъпи всеки момент.

Стана ясно, че в структурите на партията се обсъжда и възможността да се подкрепят сигналите, които протестиращите внасят, за упражняване на полицейщина и нарушаване на правата им. Партията на Борисов е готова да изпрати пореден сигнал за тези случаи и на всички отговорни европейски институции, допълни още Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ обмисля и участието в национална гражданска подписка срещу правителството.