Тази сутрин заместник- министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР посрещнаха делегацията от Китайската народна въоръжена милиция в сградата на Вътрешното ведомство.

По време на двустранната среща Веселин Вучков представи реформите, извършени в МВР, функциите и задачите на ведомството. Той запозна китайската делегация със структурата на Вътрешното министерство и дейностите на отделните дирекции.

„Имаме много ползотворно сътрудничество със страни извън ЕС и сме готови на открит диалог и обмен на опит с Китай, заяви зам.-вътрешният министър. От своя страна ръководителят на делегацията заместник-главен командващ ДАЙ Су-Дзюн подчерта, че между двете страни винаги е имало добро разбирателство.

„През последните години между България и Китай има взаимно сътрудничество на различни нива. Желаем да положим усилия заедно, за да развиваме взаимоотношенията си", заяви г-н Дзюн.

Според него настоящото посещение, което е и първо по рода си, поставя добра основа за сътрудничество между полицейските служби на двете страни. „Областите, в които можем да обменим опит са много. Надявам се да задълбочим сътрудничеството си в борбата с тероризма и обучението на кадри", допълни китайският гост.

По-късно днес китайската делегация ще бъде на посещение в ГД"Борба с организираната престъпност" и ГД „Национална полиция". Утре те ще посетят Академията на МВР и Специализирания отряд за борба с тероризма.

Китайската народна въоръжена полиция е част от Въоръжените сили на Китай. Състои се от вътрешни сили за сигурност, други специализирани сили и въоръжени полицейски академии. Включва общо 680 хиляди души.

Съгласно китайските закони, мисиите на КНВП включват главно поддържане на националната сигурност, участие в отбранителна война, помощ при бедствия и национални икономически програми за развитие, възложени от държавата.