Двамата пасажери на изчезналия самолет на Malaysia Airlines (MAS),, които се оказали на борда на въздушното средство с откраднати паспорти, са били нелегални имигранти от Иран, пише Daily Telegraph, предаде РИА „Новости".

По-рано стана ясно, че са откраднати паспортите на австриеца Кристиан Козил и италианеца Луиджи Маралди и че те са живи и здрави. Паспортите им са били откраднати по време на пребиваването им в Тайланд. После Интерпол потвърди, че двамата пасажери са летели с фалшиви паспорти.

Взето е интервю с живеещ в Малайзия иранец, който е потвърдил, че един от пътниците му е приятел. По думите му иранците са му гостували в Куала Лумпур и оттам са се насочили към Амстердам през Пекин. Иранците купили откраднатите паспорти, за да имигрират в Европа.

По-рано различни медии потвърждаваха, че пътниците с откраднатите паспорти са имигранти. Куала Лумпур се смята за основен център за прехвърляне на нелегални имигранти в Европа, използвайки откраднати паспорти.

Казусът с откраднатите документи доведе до версията, че на самолета е извършен терористичен акт. Но Ройтерс, позовавайки се на източници, отбелязва, че в хода на разследването хипотезата за тероризъм не се потвърждава.

По-късно от полицията в Малайзия потвърдиха, че единият паспорт е откраднат от ирански младеж, който се е опитал да имигрира като бежанец в Германия.

Пурия Ноур Мохамед Мехрдад е на 19 години - роден е на 30 април 1995 година. Той е от Иран и се е опитал да имигрира в Германия, поясниха от полицията. „Вярваме, че той най-вероятно не е бил член на терористична група и смятаме, че се е опитал да имигрира в Германия", каза главният инспектор на полицията Халид Абу Бакар. Майката на момчето се очаква да пристигне от Франкфурт.

Полицията разследва другия пътник с фалшивия паспорт. Силите на реда си сътрудничат с Иран за уточняване на самоличността.

Няколко часа след това Интерпол обяви името на втория пасажер, който е пътувал с откраднат паспорт. Той се казва Делавар Мохамадреза и е роден на 21 септември 1984 година в Иран.

Шефът на Интерпол Роналд Нобъл отхвърли версията, че двамата иранци са терористи.

Разследващите разглеждат четири варианта: отвличане, саботаж, психологически проблеми сред пасажерите и екипажа, лични проблеми.

Иначе малайзийските власти решиха да разширят зоната за издирване на самолета, който изчезна от радарите докато изпълняваше полет от Куала Лумпур за Пекин.

Армията на Малайзия е проследила изчезналия самолет до Малакския проток - далеч от мястото, където самолетът за последно се е свързал с контролната кула на източното крайбрежие на страната, обяви военен източник за Ройтерс.

Припомняме, самолет на авиокомпания Malaysia Airlines се изгуби по време на полет от Куала Лумпур за Пекин в събота.

На Boeing 777 е имало 227 пътници и 12-членен екипаж. Сред пасажерите е имало граждани на 14 страни.

Самолетът е изчезнал от радарите докато се е намирал над територията на Виетнам. Според информации във виетнамски медии, той е паднал в морето близо до брега.
Лайнерът е трябвало да пристигне в Пекин в събота в 06:30 ч. местно време (00:30 българско). Връзката с него е била прекъсната в 02:40 ч. ( 20:40 ч. българско време).