Пред България стои въпросът за съчетанието на две каузи по отношение на проблема с бежанците - каузата на хумаността и на сигурността. Сигурност трябва да има както за преминаващите границата ни, така и за българските граждани.

Това обяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която взе участие в заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. Тема на днешния дебат в комисията е положението на децата, които търсят убежище в България.

„Българските граждани са жадни да усетят от институциите спокойствие и да бъдат убедени, че службите за сигурност ще подсигурят и тяхната сигурност, националната сигурност", отбеляза Маргарита Попова, като подчерта, че от друга страна сигурност и закрила търсят и емигрантите. Вицепрезидентът посочи, че предизвикателството е не само да посрещнем, но и да приемем бежанците, като за целта трябва да има промяна в начина на отразяване на проблема в медиите.

Според Попова журналистите трябва да говорят „професионално и без тон на омраза". Тя призова институциите да предоставят коректна и актуална информация на медиите, която да бъде обяснена. Добра идея е да бъда създаден и единен център, в който тази информация да може да бъде открита, посочи Попова. „Трябва да променим говоренето в името на потоците от хора, които търсят спасение" настоя вицепрезидентът.

Към днешна дата в страната ни са влезли около 6500 бежанци, като 60% от тях са сирийски граждани, разкри зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов. Останалите граждани, търсещи убежище у нас са от Алжир, Афганистан, Палестина и Мали, добави Ангелов.

Настанените бежанци в различните домове към Държавната агенция за бежанците и Дирекция „Миграция" са около 3500. „Останалите около 2000 бежанци, които са основно жени и деца, са настанени за собствена сметка или чрез т. нар „алтернативно наставяне" в различни хотели и пансиони, където очакват своя официален статут на бежанци", посочи Ангелов.

В трите лагера в София са настанени 2060 лица, като на този етап няма никаква планове да се откриват нови центрове, категоричен бе той.

Въпрос на дни е да бъде обявена спешната помощ и нейните размери, които България ще получи. Тук голямото предизвикателство ще бъде как и дали ще усвоим предоставените средства, като срокът за това е шест месеца, подчерта той.

Тези пари трябва да се превърнат в по-добри условия, повече средства по границите и т.н., като за координацията на усвояването ще бъде създадено специално звено, увери зам.-министърът.

Капацитетът е големият проблем на Агенцията за бежанците, увери от своя страна нейният зам.-председател Стоян Петров.

В с. Баня той е изпълнен на над 200%, в Пъстрогор около 150%, в „Овча Купел" и „Враждебна" в София наближава 100%, коментира той. Проблем са и служителите на агенцията, които са точно 133 души и са разчетени за около 1000 - 1200 бежанци годишно.

Около 10-15% от 6500-те емигранти, влезли в страната ни от началото на годината, са деца. В същите рамки са и жените, а останалите емигранти на наша територия - 70 %, са мъже, отговори на въпрос на news.bg след заседанието на комисията председателят на Агенцията по бежанците Стоян Петров.

По думите му жените и децата са сравнително ново явление. „Жените и децата започват непрекъснато да се увеличават. Всеки ден идват по над 100-150, от които над половината са жени и деца", подчерта Петров, с което обясни, че скоро тези проценти ще се променят.

Ева Жечева от Агенцията за закрила на детето обърна внимание на нуждата държавата да осигури защита на децата от физическо и психическо насилие. Тя увери, че агенцията ежедневно получава информация за непридружените деца и предложи в бежанските лагери да влязат психолози и специалисти по кризисни ситуации заедно с преводачи, които да предложат специално с децата.
Необходимо е за чужденците над 10-годишната възраст да бъдат осигурени и учители по български език, за да могат те да влязат в класните стаи като всички останали деца, счита Жечева.