Първият пилот на катастрофиралия самолет "Еърбъс А320" на германската авиокомпания Germanwings първоначално е отказал да предаде управлението на втория пилот Андреас Любиц.
Това става ясно от публикуваната пълна стенограма със записи на "черната кутия", съобщава "Ройтерс".

След като проверява всички датчици и курса на машината обаче капитанът Патрик Сондхаймер все пак отстъпва управлението на Любиц.

От записите на разговора между двамата пилоти става ясно, че капитанът не е възнамерявал да отстъпва управлението на своя втори пилот, но поради закъснение при излитането не успял да отиде до тоалетна в Барселона и помолил Андреас Любиц да го замести само за минута.

Малко по-късно се чува как той тропа по вратата, опитва се да я отвори и крещи „Отвори проклетата врата!" В този момент в записа се чуват и виковете на пътниците, които осъзнават, че катастрофират.

Според германското издание Bild, което цитира прослушаните записи, в 10:27 първият пилот казва на Любиц да започне подготовките за кацане в Дюселдорф.
Чуват се отговорите на втория пилот Андреас Любиц, който използва думи като „да се надяваме" и „ще видим". След това се чува шум от пилотското кресло и затваряща се врата.

В 10:30 самолетът започва да губи височина.

В 10:32 с пилотската кабина се свързват диспечерите, но не получават отговор.

След това се чуват ударите по вратата и гласа на първия пилот, призоваващ Любиц да отвори, а на заден план - виковете на пътниците.

В 10:35 са записани силни удари от метален предмет по вратата и крясъкът на капитана именно с думите - „Отвори проклетата врата!"

Според експертите самолетът се е ударил в планинския склон в 10:40, а последните записани звуци са виковете на пътниците.

Черните кутии са записали, както стана ясно преди дни, и дишането на заключилия се в кабината Любиц, който докато е сам не произнася и дума.

Междувремeнно авикомпанията Germanwings, която е нискотарифно поделение на "Луфтханза", обяви, че превежда по 50 000 евро за загинал пътник на близките им, за да могат да посрещнат всички спешни нужди около пътувания и погребения.