Орнитоложкият туризъм дава алтернатива за прекарване на свободното време. У нас той е развит в района на резерват „Сребърна", където идват хора от цял свят, за да наблюдават пеликаните и другите видове птици. Обаче няма условия, които да задържат туристите за повече от няколко дни, оплакват се местните, цитирани от Нова телевизия.

Любка Иванова има къща за гости в село Сребърна. Тя се занимава с екотуризъм от 2001 година. При нея идват предимно хора с интереси в орнитологията.

Гари Франкланд е за втори път у нас. Тук е със съпругата и трите си деца. Лаура казва, че природата в България е много красива, а хората са приятелски настроени.

Тези добри впечатления обаче лесно се развалят. Според Гари състоянието на пътищата е доста лошо. Трудно е и да се ориентираш, защото няма обозначителни табели. Съпругата му пък се оплаква, че има много боклуци по пътищата и дори сред природата.

Другият проблем за туристите е липсата на интернет. Любка Иванова го предоставя безплатно на гостите си, но достъпът в района е ограничен.

От години местните хора се надяват на община Силистра не само да оправи пътищата, но и да инвестира в създаването на допълнителни атракции за туристите в района на „Сребърна".