Все повече българи стават жертва на пътни инциденти, а тежките им, скъпо струващи за болниците травми, системно се недофинансират от държавата.

На съвместна пресконференция във ВМА началниците на пет големи реанимации в страната - ВМА, "Пирогов", Плевен, Бургас и Пловдив, представиха плашеща статистика от последните три години за пострадалите граждани и за нужните суми за тяхното възстановяване.

По думите на проф. Милан Миланов, началник на реанимацията в "Пирогов", една ортопедична травма на една анатомична област струва средно 4 400 лева, на повече от една област - 7 600 лева, а тежката политравма - по 1490 лева на ден без медицинските изделия.

За подобно лечение при 15 дни в интензивното отделение застрахователи на пострадали чужденци изплащат по 48 хил. лева. Държавата дава 2300 лева.

"Интензивните отделения са превърнати в бреме за болниците, вместо да бъдем печелившата част от тях", възмутен е Миланов.

В пловдивската университетска болница "Св. Георги" за последните няколко години е нараснал броят на пострадалите в катастрофи, на смъртните случаи и на необходимите дни престой за възстановяване от тежките травми.
Оказа се, че само до септември т.г. в болница "Св. Георги" са изхарчили 2,260 млн. лева за

лечение на тежки травми, в резултат на ПТП-та, като средната загуба заради държавно недофинансиране, е почти 30 хил. лева на пациент. Това общо прави почти 2 млн. лева.
За последните три години болницата е натрупала близо 5 млн. лева дълг именно поради тази причина.

Началникът на реанимацията в Бургас проф. Георги Матев изнесе сходна статистика, като в неговата болница лечението на черепно-мозъчна травма е недофинансирано със 71,6%, а съчетаната травма - с 57,4%, а фрактурата на крайници, таз и прешлени - цели 84%.

За Плевен средният разход за подобен пациент се равнява на 12 хил. лева, а по здравна пътека, касата възстановява 2284 лева.

По думите на началника на столичната ВМА ген.-майор Николай Петров само до този месец от 2015 година пациентите, преминали през Спешно отделение са със 100 души повече от тези за цялата минала година.

От приетите за лечение пострадали след ПТП-та 11% завършват с летален край, 50 % остават трайно инвалиди, а 47 % са временно нетрудоспособни.

Освен мрачната статистика медицинските специалисти предлагат и решение - застраховане или създаване на отделен фонд, по който да се изплаща лечението на пациенти с тежки травми, тъй като лекарите са убедени, че не е редно данъкоплатецът със своите здравни осигуровки да осигурява лечението при пътни инциденти.

По думите на проф. Николай Петров, ако вноската по застраховка "Гражданска отговорност" се увеличи с по 10 лева годишно, то това ще генерира близо 30 млн. лева годишно допълнително.

По изчисление и на лекари, и на здравния министър лечението на тежки травми при ПТП струва малко над 20 млн. лева на година. Медиците призовават държавните органи да намерят решение в насока застраховане, което да осигури нужния финансов ресурс и за лечение на пациентите, и за финансиране на болниците, за да не трупат те дългове за сметка на спасявани човешки животи.