Тази сутрин е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител на базата на доклада на ДАНС, предоставен на прокуратурата миналата седмица.

Това съобщи главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС.

Велчев добави, че ако се налага сваляне на депутатски имунитет при разследване на народен представител, той няма да се поколебае да направи това.

С тези думи Велчев коментира евентуалното повдигане на обвинение срещу Румен Петков.

Главният прокурор уточни, че за момента по доказателства от доклада срещу Румен Петков производството е срещу неизвестен извършител.

Румен Петков заяви, че не се притеснява от нищо, което е правил като вътрешен министър и ще съдейства на прокуратурата

Образувани са няколко досъдебни производства по материалите, предоставени от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Това заяви главният прокурор и допълни, че по едно от тях ще се проверява и евентуалното съучастие към незаконна дейност на Ангел Александров, бивш шеф на Националното следствие.

Той допълни, че тези 3 досъдебни производства са образувани в един и същ предмет на незаконна дейност, свързан с изтичане на класифицирана информация.

Прокурорът заяви, че вече има и междинни резултати от проверката за специалните разузнавателни средства, но едва когато бъдат готови всички проверки, Военна прокуратура ще направи изявление по този въпрос.

По-късно на пресконференция стана ясно, че Военноокръжна прокуратура е образувала 5 досъдебни производства по проверката в МВР.

Атанасов:
Защо срещу неизвестен извършител, след като и Брюксел знае, че Петков е издал държавна тайна
Още...

Две от тях са срещу бившия шеф на ГДБОП Иван Иванов, съобщи говорителят на прокуратурата Илиян Георгиев.
По едното от тях се разследват и директорът на икономическа полиция Георги Радков и директорът на 2 РПУ Любомир Иванов.

Другите 3 досъдебни производства за изнасяне на класифицирана информация, като по тях се разследват двама служители от ГДБОП и един от МВР.

Сигнали за допуснати нарушения има и в службите ДОТИ и отдел Вътрешна сигурност, като и в двете структури в момента тече проверка.

Материалите за дейността на Агенция „Митници" и разкриването на агент на ДАНС са предадени на софийска градска прокуратура, тъй като са в нейните правомощия.

Срещу Валентин Петров - досегашен главен секретар на МВР и Кирил Георгиев - шеф на ГДБОП, след проверката няма данни за извършено престъпление.

До месец, месец и половина се очаква да се приключи със събирането на доказателствата по разследванията срещу Иван Иванов,

Припомняме, докладът на ДАНС е изготвен по искане на Военно-апелативната прокуратура за проверка на фактите изнесени ат бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов за нерегламентирани срещи на бившия вътрешен министър Петков.