Делото за безстопанственост срещу бившия шеф на  "Топлофикация"-София Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото, е на финалната права.

Софийският апелативен съд (САП) реши, че делото е фактически изяснено, поради което в утрешния ден ще бъдат изслушани пледоариите на страните.
Припомняме, в апелативния съд делото тръгна през април 2013 г. На първа инстанция Димитров получи 3 години затвор.

Представителните разходи на дружеството в инкриминирания период възлизат на над 450 000 лв., стана ясно от счетоводната експертиза, която днес  магистратите приеха. В тях влизат парите за кафе, чай, белина и други консумативи. 73 000 лв. били изразходени според експертите пък за закупуване на билети за концерти.

Във връзка с тези констатации, Вальо-Топлото и адвокатът му направиха поредица от искания, които обаче след съвещание съдът категорично отхвърли с мотива, че са събрани достатъчно доказателства и няма нужда от допълнителни.

На първо място Димитров настоя обвинението да представи всички първични счетоводни документи, които са иззети и не са приложени в делото. Според експертите почти 400 000 фактури са били неподписани. Димитров обаче изтъкна, че по време на управлението на дружеството е въвел практика, според която на гърба на всяка фактура се записват длъжностните лица и се подписват. "Не съм взел нито една солета, нито една бонбона", изповяда се Димитров и посочи, че така ще стане ясно кой какво е получавал и как е разходвал парите.

От експертизата стана ясно още, че липсват заявки, както и пътни книжки на служебните автомобили. В тази посока Вальо-Топлото се похвали с "желязна система" в "Топлофикация", като посочи, че независима одиторска фирма е осъществявала ревизия на годишния отчет на дружеството.

Ексшефът на дружеството настоя още от "Топлофикация" да се изискат документи за тръжната процедура за фирмите, които са зареждали с гориво служебните автомобили. По думите му, след обявен конкурс фирмите "Шел" и "Петрол" са издали карти с регистрационните номера на автомобилите. Единствено съответното возило е можело да зарежда чрез въпросната си карта.
Самият Димитров обясни, че е ползвал служебния си "Лексус" само за 3 месеца. По тази причина той поиска да се изясни също и кои служебни лица са разполагали със служебни коли.

Вальо-Топлото настоя да се изясни и въпросът с разходите за кафе, чай, торби за смет, белина и други, определени от обвинението като "несвойствени". За тази цел, той поиска проверка на разходите за подобни покупки към днешна дата, за да има база за сравнителен анализ.

Адвокатът на Димитров прибави към серията от нови доказателствени искания и нова комплексна експертиза с участието на специалист по човешки ресурси и одитор.
Защитата настоя да се направи анализ дори на изразходените пари за концерти, като се сравнят с цените за такива мероприятия в инкриминирания период.

Вальо Топлото изиска и доклад от заседание на Управителния съвет, с който да се установи как е било взето решение за закупуване на водни съоръжения за почивната база в Приморско.

Прокуратурата изрази несъгласие с исканията на Димитров. Съдът от своя страна така и не удовлетвори исканията на и реши утре от 13.30 ч. страните да пледират.