Първата кандидатстудентска сесия за учебната 2014/2015 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски" продължава с изпити по История на България и Биология. Кандидат-студентите ще покажат знанията по двата предмета на 13 април, съобщават от учебното заведение.

На писмения изпит по История на България в продължение на 4 астрономически часа кандидатите ще трябва да развият тема по даден исторически проблем. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. Включени са основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Изпитната комисия формулира темите в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България. При започване на изпита се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях.

Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище; да провери уменията на кандидат-студентите за създаване на аргументиран текст по определен проблем; да провери нивото на владеене на книжовния български език, доколкото това е условие за създаване на правилен текст.

Изпитната програма по Биология е съставена въз основа на учебната програма по предмета, одобрена от МОН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка. При подготовка за кандидатстудентския изпит могат да се използват учебниците, одобрени от МОН, които максимално се доближават до учебната програма.

Конкурсният изпит включва 30 тестови задачи от материала за VІІІ, ІХ и Х клас и тема от учебния материал за ІХ и/или Х клас.

Темата изисква обобщаване на биологични знания, включени в повече от един въпрос от програмата. Писмената работа следва да бъде логично подредена, с ясна структура и да доказва, че кандидат-студентът умее да излага изчерпателно и аргументирано знанията си, като наред с това, притежава необходимата обща, биологична и езикова култура.