цървенковскиУправляващата партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ определи опозиционния бойкот на парламента "като вреден за държавата акт, с който Социалдемокр. съюз се поставя в защита на престъпността", съобщи БНР.

Повод за бойкота беше решението на властите да блокират сметките на три опозиционни всекидневника и най-вече на най-гледаната частна национална телевизия А-1

В знак на протест тя продължава да излъчва информационната си програма на открито, пред сградата на правителството в Скопие.

Бившият президент и лидер на най-голямата опозиционна партия Бранко Цървенковски заяви, че "социалдемократическият съюз повече няма намерение да дава легитимност на тази недемократична, авторитарна и антинародна власт".

Скандалът в Македония избухна, след като по искане на прокуратурата съдът в Скопие блокира сметките на телевизия А1 и още три вестника - собственост на местния олигарх Велия Рамковски.

От края на ноември той и още 14 негови сътрудници са в ареста по подозрение за финансови престъпления - пране на пари и данъчно укриване за над 4 и половина милиона евро.

Поредица от социологически проучвания, направени междувременно, показват, че хората смятат, че съдът трябва се произнесе по случая „Рамковски", без да бъде оказван натиск и без да се закрива телевизията, която по обща оценка е професионална, най-гледана и се ползва с висока степен на обществено доверие.