В САЩ рязко е нараснало търсенето на места в бункери и различни убежища за защита от поражения от ядрено, биологично и химическо оръжие, пише Нюз.Ру, като цитира списание Time.

Търсенето е в резултат на ядрената катастрофа в Япония след земетресението с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер и последвалото цунами. В зависимост от типа цената на убежищата е нараснала между 20 и 1000 %.

Десетки милиони хора в САЩ буквално вярват във възможността да настъпи краят на света в резултат на земетресения, бури, стихийни бедствия от глобален мащаб и особено от бедствия, засягащи Близкия изток.

Проф. Стивън О'Лири от университета в Южна Калифорния, изследващ апокалиптичните очаквания в обществото, посочва, че на мнозина им се струва, че са настъпили особено тревожни времена и те трябва да стоят някъде навън.

Персоналните убежища с всичко необходимо и с възможност за многодневно живеене струват между 200 хиляди и 20 милиона долара. Лична клетка в многоместни убежища струва 25 000 долара, а специални защитни сенници струват 9,5 хиляди долара.

Повод за безпокойство от ядрената авария в Япония американците действително имат. Както стана известно в дъждовната вода в щата Масачузетс на източното крайбрежие на САЩ беше установена концентрация на радиоактивен йод.