Четирима американски военни бяха обвинени за изнасилването на 14-годишно иракско момиче и убийството й, както и за убийството на семейството й в иракския град Махмудия.

Ако бъдат признати за виновни, двама от обвинените са застрашени от най-тежкото наказание - смъртна присъда, а другите двама - от доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване, съобщава агенция Новости, като се позовава на американските медии.

Решение за повдигане на толкова сериозни обвинения взе командирът на 101-ви десантен батальон генерал Томас Търнър, след разглеждането на доклада на следствената група и препоръките на офицерите, водили разследването.

По отношение на военните ще бъде приложен член 32 от Кодекса на честта на военното правосъдие, който е аналогичен на гражданския съд със съдебни заседатели.

От пресслужбата на Пентагона съобщават, че военните следователи са започнали да разследват инцидента на 1 юли.
Командирът на подразделението генерал-майор Джеймс Търман поиска криминално разследване, след като бе събрано достатъчно количество информация, се казва в информацията на военното министерство.

По данни на Пентагона престъплението е извършено през март тази година, а на 23 юни двама военни дали показания за участието на коалиционните сили в убийството на 4-членно иракско семейство.

Обвинения са предявени на четирима военнослужещи, които са заподозрени в изнасилване и убийства, във връзка със смъртта на иракско семейство. По време на убийството те са служили в елитна въздушно-десантна дивизия на 32 км. южно от Багдад. Пети военнослужещ е обвинен в нарушаване на устава, тъй като не е съобщил за престъплението, съобщават от Пентагона.

Съдебният процес срещу единия от обвиняемите - 21-годишния Стивън Грийн, вече е започнал. Пред федерален съд той не се призна за виновен и процесът срещу него ще продължи в САЩ.

По данни на прокуратурата Грийн и трима негови колеги влезли в къща в Махмудия и убили мъж, жена и 5-годишната им дъщеря.
После той и още един от военните изнасилили по-голямата дъщеря, която също била в къщата, след което Грийн я убил с изстрел в главата.