108 мъртви къдроглави пеликани, заразени с птичи грип, са били открити на румънска територия в делтата на река Дунав.

Информацията е получена в "Контрол на околната среда" в Регионалната инспекция по околната среда и водите, съобщава БТА.
С разпространението на болестта колонията от къдроглави пеликани по Дунава е сериозно застрашена.

На мониторите от видеонаблюдението в резервата "Сребърна" се забелязва само още една мъртва птица. Според експертите това означава, че пикът вече е отминал.

При извършеното видеонаблюдение с дрон от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН не са били установени умрели други видове птици, което показва, че заразата е само по пеликаните и пеликанската колония.

Към момента в областта няма огнища на заболяването. Не са получавани сигнали за открити болни или мъртви птици. Въпреки това Областната дирекция е в състояние на повишена епизоотична готовност.

Ще бъдат организирани съвместни проверки с представители на орнитоложките и на ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства по водоемите в Русенско.

Миналата седмица при откриването на 21 мъртви птици от областната комисия бяха обявени мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

Къдрогравият пеликан е един от видовете застрашени от изчезване в световен мащаб. Вписан е в Червен списък на световнозастрашените видове (IUCN Red List) - в категорията Уязвим (Vulnerable VU).

В България гнезди само в езерото Сребърна, а в Европа гнезди само на 3 места - по Волга, делтата на Дунав и в Гърция.