Има три нови случая със съмнение за свински грип. Това съобщи заместник министърът на здравеопазването Валери Цеков.
Той уточни, че става въпрос за трима наши съграждани - от Смолян, Пловдив и Благоевград, които са завърнали се от САЩ.

Направени са им проби и в момента се транспортират към София за изследвания.
Окончателните резултати се очакват до два дни.

Освен това вчера е получена информация от Германия, че наш гражданин е пътувал в самолет, за пътник от който се смята за заразен.

Има създадена организация по летищата за международно известяване на такива съмнения.

Министърът на здравеопазването Евгений Желев съобщи, че към вчерашна дата случаите на заболели от свински грип в Европа са 605. Като най-много са във Великобритания и Испания.

От установените 255 случая във Великобритания 158 са на хора, които не са пътували извън страната. От потвърдените 180 случая на заболели в Испания 84 също са на хора, заразили се вътре в страната.

На Балканския полуостров установените случаи са 5 в Румъния, 5 в Гърция, 2 в Турция, 1 в България. Въпреки че в световен мащаб заболелите от свински грип са 18 500 души, смъртните случаи са само 117, отбеляза министърът.

Евгений Желев подчерта, че най-засегнати са Австралия, Чили, Аржентина.
По думите му това че идва летен период е благоприятно за България, тъй като очакванията са за увеличаване на случаите в Южното полукълбо, най-вече в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и същевременно да намаляват случаите в Северното полукълбо, обясни Желев.

Той отправи съвет към гражданите да се въздържат от пътувания в тези части на света.

Министърът посочи, че системата на здравеопазване в България е готова да действа в екстрени ситуации и не отстъпва по нищо на подготовката в други европейски страни. Органите на общественото здраве и служби са в изключително добра кондиция, разполагат с необходимите специалисти и организация, изтъкна Желев.

Няма място а паника, но трябва да се внимава и да се знае, че най-добрата превенция от свински грип е личната хигиена.
По всяка вероятност ще бъдат закупени още тестове, като в момента разполагаме с 1000 теста.