Общинските съветници в Созопол искат безвъзмездно предоставяне на общината управлението на остров Свети Иван.

Искането е направено от кмета Панайот Рейзи, съобщава Радио Варна.

Целта на взетото решение е островът да се превърне в туристическа дестинация и да се кандидатства по европейски програми за развитието на културния туризъм.

След 1985 година на острова, който е държавна собственост, са проведени частични археологически разкопки, които разкриват останки от два християнски храма, библиотека, царска резиденция и др.

Там бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител, които направиха Созопол световно известна туристическа дестинация, каза кметът Панайот Рейзи. На част от територията продължават да се извършват теренни археологически разкопки, както и да се изпълняват проекти по експонация и реставрация на манастирския комплекс, добави кметът.

Той поясни, че намеренията на община Созопол са да възстанови и обслужващия кей, както и да се направи проучване на възможността за изграждане на нов.

Освен това общината възнамерява да създаде подходяща инфраструктура за достъп до разкритите археологически и природни обекти, да финансира дейности по археологическите проучвания и експониране и на други обекти, например - Руския лазарет от 1828-1829 година.