Социалните мрежи са едни от най-опасните сайтове в света в момента. Началото на 2011 г. доказа, че огромният интерес на потребителите към социалната мрежа предизвика интереса и на киберпрестъпниците към сайта.

Това стана причина за разпространяването на няколко вируса през Facebook само в рамките на няколко дни, съобщава kaldata.com.

Сред тях са червеите Win32/Yimfoca.AA и Win32/Fbphotofake. Това помогна на Win32/Yimfoca.AA да влезе в класацията на 10-те най-разпространени вируса в много европейски държави само за няколко седмици след пускането му на свобода. Сред тях са Австрия, Италия, Чехия и Словакия.

Основен метод на разпространение на червея Yimfoca е Facebook чатът. Самият той не е опасен, но служи като проводник за разпространението на други заплахи и се разпространява още през софтуери като Skype, MSN или Yahoo Messenger.

Yimfoca може да свали без знанието на потребителя дори фалшив антивирусен софтуер, да промени настройките, свързани със сигурността на компютъра и да изключи защитната стена (firewall) на Windows firewall. Основното действие на Fbphotofake е разпространението на Facebook спам. „Въпреки това, потребителите трябва да внимават много и да не отварят прикачени файлове или да кликат по линкове, които изглеждат странни", съветва Веселинов.

Освен за разпространение на червеи обаче, Facebook се използва все по-често и за разпращане на добре познатите „нигерийски" спам съобщения.

Според Ранди Ейбрамс, директор техническо образование в северноамериканското подразделение на ESET, „част от проблема е, че Facebook културата противоречи на всички правила за сигурност, което я превръща в изпитание за всички професионалисти от бранша".