Европейската комисия няма данни за джихадистка заплаха срещу нея, съобщават световните медии, позовавайки се на говорител на Комисията. Изявлението е по повод медийни публикации, според които централата на институцията в Брюксел е възможна мишена на джихадисти, завърнали се от Сирия.

Белгийските власти потвърдиха вчера, че са извършили няколко ареста, за да предотвратят вероятни атаки на екстремистите от "Ислямска държава". По-рано днес в района на сградата на ЕК в белгийската столица не са забелязани по-засилени мерки за сигурност.

"Комисията не е получила никаква информация за специфични заплахи", казва в изявлението си говорителят, и препраща всякакви допълнителни въпроси към местните власти. Говорителят на прокуратурата в Брюксел от своя страна заяви, че не може да направи коментар по случая.

Според информация на холандската радиотелевизионна компания НОС (NOS), най-малко двама от арестуваните в Белгия са пристигнали от Хага. Без да цитира източника си, медията съобщава, че една от мишените била сградата на ЕК в Брюксел, като целта на джихадистите била да убият колкото е възможно повече хора, подобно на атаката през май в Еврейския музей в града, при която загинаха четирима души.

Заподозреният за този атентат френски гражданин от алжирски произход Мехди Немуш, който очаква съдебен процес по обвинение за тероризъм в Белгия, се е сражавал повече от една година в редиците на ислямистките екстремисти в Сирия.

Предполага се, че близо 400 белгийци са участвали в боевете в Сирия. От тях 90 са се завърнали в страната, съобщава белгийският в-к "Еко", без да цитира източника си.