Нарастващата популация е основна причина за появата на опасни глутници кучета. От 2006 г. броят им се увеличава , заяви Светослав Славейков, бивш служител в "Екоравновесие".

Пред news.bg той заяви, че бездомните кучета в столицата са над 40 000.

Славейков допълни, че групи кучета, които традиционно се движат заедно, са концентрирани в столичните квартали кв. „Яворов", ж. к. „Надежда"2, кв. „Дружба" 2, Ловен парк до б-ца „Токуда" и ж. к. „Младост". Това са местата, в които рискът от инциденти е най-висок.

Заради увеличаващата се популация обаче формирането на нови глутници е много вероятно и в други райони, твърди той.

Славейков обяснява, че факторите, обуславящи социалния живот на кучетата, не са обект на ветеринарната медицина и затова проблемът не може да бъде решен с ветеринарно-медицински средства.
Това е само инструмент, не е стратегия. Така кастрираните животни стават проблем, защото отнемането на част от сексуалността им, може да отключи агресия, категоричен бе той.

По думите му инцидентът в кв. „Малинова долина" не е изолирано случайно събитие, а един от множеството случаи, в които не се е стигнало до толкова тежки последствия. Предприеманите в момента мерки от Столична община не са адекватни за предотвратяването на риска от бъдещи нападения, убеден е Славейков, изтъквайки, че нови подобни случаи са въпрос на време.

Той подчерта, че Екоравновесие" продължава да няма визия за решаването на проблема. Нещо повече, предприятието по думите му укрива информация за действителния брой на бездомните кучета.

По повод вчерашния коментар на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която критикува гражданите, хранещи бездомните кучета, Славейков заяви, че казаното от нея не е мнение на специалист и явно тя не се е консултирала с експерти. Според него, ако бездомните четириноги, не получават храна от хората, има риск положението да „стане по-зле".