Гръцките власти продължават борбата с огнената стихия, която продължава вече четвърти ден северно от столицата Атина. Хиляди жители са евакуирани от районите, които се намират в най-голям риск от бедствието.

Говорител на гръцкото правителство заяви, цитиран от БиБиСи, че най-голямата опасност вече е преминала и огнеборците успяват да потушат пламъците. Работата на пожарникарите е улеснена и от факта, че силата на ветровете, които възпрепятстваха гасеното на пламъците, е намаляла.

Стихията обаче успя да засегне 15 000 хектара площ.

По-рано днес архиепископът на Гърция Йерономос посети засегнатите от пожарите райони в Атика. Той е бил в Варнава, Маратонас, Пентело, където се е срещнал с представители на местната власт.

Междувременно стана ясно, че пожарникарите са успели да спасят десетки монахини. Те са се намирали в манастир близо до Атина.

БиБиСи коментира, че подобно на миналата година и сега гръцките власти търпят критика, че не се справят достатъчно бързо и адекватно с пожарите. Основните аргументи за това са, че не е взет опит от миналогодишната стихия и липсва план за справяне с кризисната ситуация.

Обвиненията веднага бяха отхвърлени от министъра на финансите Янис Папатанасиу, който заяви, че „в тази трагична обстановка не е време за критика"и че властите реагират достатъчно адекватно.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов предложи помощ на Гърция в борбата с огнената стихия.

В петък в района на Атина избухна горски пожар, който бързо се разпространи североизточно от гръцката столица. Властите обявиха извънредно положение. В застрашените райони беше предприета евакуация на населението.