Социологическо проучване показва, че подкрепата за споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ е почти равнопоставена от двете страни на Атлантика, отбелязват „Франс прес" и ДПА.

53% от американците и 55% от германците са оптимисти за подписването на трансатлантическо споразумение за свободна търговия.

Проучването е проведено от Pew Research Center и Bertelsmann Foundation.

Германските респондентите изразяват скептицизъм по отношение на американските регулаторни стандарти. Докато 76% от американците заявяват, че свободната зона за търговия ЕС-САЩ трябва да бъде управлявана от общи правила. Само 45% от германците смятат така.

94% от германските респонденти изразяват голямо доверие в ЕС по отношение стандартите за безопасност на храните, докато 2% подкрепят американските стандарти. 67% пък от американците подкрепят стандартите на САЩ за храните, докато 22% - европейските стандарти.

ЕС има строги регулации по отношение на генномодифицираните организми (ГМО), които широко се консумират в САЩ.

САЩ и ЕС се надяват да приключат преговорите за споразумение за свободна търговия, Партньорство за трансатлантическа търговия и инвестиции, до края на 2014 година.

През 2013 година Германия е била петият най-голям търговски партньор на САЩ. САЩ са четвъртият най-голям търговски партньор на Германия.

Търговският обмен между ЕС и САЩ през миналата година е за 649 милиарда долара. Очаква се новото споразумение да носи по няколко трилиона долара на двете страни.