Изследването на пациента, който беше приет във Военномедицинската академия със съмнения за ебола, е дало отрицателен резултат за вируса, съобщиха от министерството на здравеопазването с позоваване на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Подозренията, че 57-годишният мъж е болен от опасната хеморагична треска, са окончателно отхвърлени.

Резултатът беше огласен в 3:45 ч. тази сутрин.

Преди това беше съобщено, че в болница „Токуда" е постъпил български гражданин с грипоподобни симптоми, пребивавал в последния месец в Сиера Леоне.

Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Впоследствие той беше поставен в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

По думите на ръководителя на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА проф. Камен Плочев, след като пациентът е настанен в клиниката, са започнали всички необходими диагностични и лечебни дейности.

Според лекуващия екип резултатите от първоначалните клинични и неспецифични лабораторни изследвания на кръвта дотук не се дали убедителни данни за наличие на вирусна инфекция.

Всички идентифицирани контактни лица - 12 души в пряк контакт с пациента, и 13 души - в индиректен контакт, бяха изолирани при подходящите условия.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков уточни пред Нова телевизия, че вероятно става дума за бактериална инфекция. По думите му, никой от изолираните няма признаци на каквото и да е инфекциозно  заболяване.

Впоследствие проф. Плочев заяви, че пациентът е с повишена температура, но няма диария и кървене, които са характерни за ебола. Той  страда от хронично заболяване, което би могло да имитира полиорганна недостатъчност,у каквато се наблюдава при ебола. По думите на ръководителя на Клиниката по инфекциозни болести, може да се предположи, че става  дума за усложнен тежък диабет, който вероятно  е съчетан с възпалителен процес.

В МЗ функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ „Токуда", Националния център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.

Припомняме, всичко започна от репортаж на Нова телевизия, където зрителят на медиата Руслан Колев разказа, че по-рано през деня закарал майка си в спешния кабинет на "Токуда". В него били настанени и други пациенти, а помежду им имало само преградни паравани.

След като възрастната жена започнала да се възстановява, мъжът се заслушал в разговора между лекуващите лекари и мъж, лежащ на съседното легло. От диалога разбрал, че кръвните изследвания на пациента са лоши. Наложила се консултация с хематолог. Станало ясно и че той има и други, съпътстващи хронични заболявания.

Междувременно мъжът, подал сигнала, си тръгнал от болницата, тъй като майка му се почувствала по-добре. Когато й се обадил, за да провери дали се е прибрала у дома, разплаканата жена му разказала, че по време на консултацията с хематолог на пациента на съседното легло, след регулярните въпроси, лекарят го попитал дали е пътувал.

Той отговорил, че преди три седмици се е завърнал от пътуване от Сиера Леоне.

Това създало паника у екипа на лечебното заведение. Лекарите се усъмнили, че пациентът може да е заразен с ебола. Припомняме, че Сиера Леоне е една от двете африкански държави, дали най-много жертви заради епидемията от вируса.

Преди седмица от Световната здравна организация съобщиха данни, според които починалите от ебола в световен мащаб са над 5000, а заразените - 14 хиляди.

Вирусната хеморагична треска ебола е болест при хората и други бозайници, която се причинява от еболавирус. Симптомите обикновено започват между 2 дни и 3 седмици след заразяване и се проявяват с повишена температура, възпалено гърло, мускулна болка и главоболие, обичайно последвани от повръщане, диария и обрив , съпроводени с понижена функция на черния дроб и бъбреците. На този етап болният може да започне да получава кървене, както вътрешно, така и външно. Ако случаят приключи с фатален край, смъртта обикновено настъпва 6 до 16 дни след началото на симптомите и се дължи на критичен спад на кръвното налягане, поради загуба на течност.
Заразяването с вируса може да стане чрез контакт с кръв или други телесни течности от заразен човек или животно. До момента все още няма документирано разпространение по въздушен път в естествена среда. Смята се, че плодоядните прилепи са естествен носител в природната среда и могат да разпространяват вируса, без те самите да развиват болестта. (Уикипедия).