Северна Корея форсира програмата си за създаване на междуконтинентална балистична ракета, MIGnews.

В последните дни на полигона, разположен на границата с Китай се наблюдават перманентна подготовка на техника и персонал, пише южно корейското издание JoongAng Ilbo.
Според данни на изданието с позоваване на източници от разузнаването, на полигона са разположение 6 ракетни установки и военните са започнали разполагането на ракети.

Отново забелязаната активност предизвиква опасения, че Пхенян има намерение да форсира провеждането на изпитания и да синхронизира пуска на ракетата със срещата между президентите на САЩ и Южна Корея, която ще се състои на 16 юни във Вашингтон.

Източници от Сеул изказват и опасения от военна агресия от страна на северната си съседка.

Припомняме, последния опит с ракета, който извърши Северна Корея, бе на 29.05.

Недоволна от отказа на САЩ за отменят санкциите срещу нея, Северна Корея излезе от шест странните преговори по ядрената й програма и възобнови военната си програма, като извърши поредица опити - ядрен, както и на ракети с малък и среден обхват.

Съветът за сигурност на ООН осъди действията на Северна Корея, а САЩ обявиха включването отново на държавата в черния списък с държавите, подкрепящи тероризма.

Едновременно с това има и коментари, че опитите на Северна Корея са насочени преди всичко към овладяване на вътрешнополитическата ситуация в страната при предаването на властта от Ким Чен Ир на неговия син.