Премиерата на новия музикален проект Еstruna, в който участват световноизвестни музиканти от четири европейски страни, ще се състои на 24 април в зала "България", пише Stand.bg.

Проектът е роден от желанието на артисти, идващи от различни култури и музикални стилове, да заговорят на един език.

Творческото намерение е да се даде нов прочит на испанската и българската песенна традиция, като я проектира в съвремието и ѝ вдъхне модерна чувствителност.

Еstruna стъпва на фламенко и българската традиционна песен, а етно-джаз езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Рено Гарсия-Фонс (контрабас), Агустин Диасера (перкусия) и Теодосий Спасов (кавал) го отвежда извън жанровите рамки.

Музикантите рисуват заедно една обща красива картина, както споделя самият Форчоне: "Смятам, че това е като едно платно, на което всеки със своята култура ще нарисува по нещо. Всеки един от нас е свързан със своите корени, със своята култура, но когато ти трябва да направиш нещо в едно ограничено пространство, трябва да си внимателен да не отнемеш от мястото на другия.

Същото е, когато имаш една красива картина, която е балансирана, в която има хармония. Всичко ще бъде направено хармонично, това винаги ни е харесвало."

В репертоара влизат няколко класически фламенко песни като „La leyenda del tiempo" и „La Aurora de Nueva York" на Федерико Гарсия Лорка, авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс („Alhambra", „Nostalgia", „Agua Dulce" и „Enamorado"), а от нашия фолклор ще разцъфнат „Лале ли си, зюмбюл ли си", „Рофинка болна легнала" и „Снощи съм минал, кузум Еленке".   

Композициите са с нови аранжименти, дело на музикалния директор на проекта Антонио Форчоне, а вокалните партии на "Нови български гласове - Лалетата" са дело на доц. Георги Петков.

Билетите за премиерата на Еstruna се продават в мрежата на Ticket plus и в магазин "Дюкян Меломан". Цената им е между 30 и 60 лева.