50 000 българи са поискали опрощаване на техни стари задължения към хазната заради изтекла петгодишна давност. Това съобщиха от Националната агенция за приходите вчера, цитирани от "24 Часа".

Най-много били молбите за отписване на неплатени глоби към КАТ. Всяко пето искане обаче се оказва несъстоятелно, каза вчера говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Това са всички вземания, по които вече имало открита процедура за доброволно или за принудително събиране. Това може да бъде направено чрез телефонно обаждане, имейл, писмо покана до длъжника.

Най-често мярката се предприемала броени дни преди да изтече давността на конкретния дълг, защото така срокът за амнистиране се удължава с още 10 години, обясниха експертите. Много длъжници мигрирали от една данъчна служба в друга, защото си сменяли адреси по местоживеене, посочвали грешни телефони или имейли за обратна връзка и затова били трудно откриваеми.

Амнистията чрез специална молба се дава само за дългове, за които не е образувана процедура за принудително събиране на вземанията, казва Бъчваров.
Опрощаване няма и за тези дългове, по които има предприети от самия длъжник действия за отсрочване или разсрочване - т.е. за издължаване на части. В тези случаи се прави индивидуален погасителен план, по който данъчните следят за постепенното "зануляване" на дълга.

Всяко закъснение на вноска води след себе си глоби и наказателни лихви, предупреждават данъчните. От приходната агенция  съветват хората да не разчитат на опрощаването на задължения по давност, защото това вече се случвало като изключение, а не като правило. Говорителят на НАП Росен  Бъчваров бе категоричен, че данъчните преследват длъжниците си вече и за малки дългове от по 20-30 лв.

Причината е, че законовата възможност да се прекъсне давност с едно телефонно обаждане или съобщение по имейл е повишила ефективността от събирането и на по- дребните задължения.

От приходната агенция припомниха също, че остават броени дни за подаване на тазгодишните данъчни декларации. Срокът изтича на 30 април. Все още близо 200 000 декларации не били подадени, отчитат от НАП.