Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомагани по нова схема през тази година - по директните плащания, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Така Найденов отговори на твърдения на депутата от „Коалиция за България" Корнелия Нинова, че правителството води политика за ликвидиране на сектора, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

„Министерство на земеделието и храните твърдо е решено да спазва европейските регламенти и да не допуска изплащане на нерегламентирани държавни помощи. Именно заради неспазването на европейските политики от предишното правителство, страната ни е заплашена от санкции за минали години, които ще бъдат удържани от производителите", заяви министър Найденов.

Право на подпомагане по новата схема ще имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година в периода 2007-2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Помощта се изплаща на килограм, въз основа на средногодишното количество изкупен качествен (1-3 класа) тютюн по сортови групи, през посочения период.

Задължение на фонд „Тютюн" е да определи за всеки производител на тютюн количеството тютюн, подлежащо на подпомагане по сортови групи.

При подаване на общото заявление кандидатите за подпомагане заявяват участие в схемата, без да посочват количеството тютюн подлежащо на подпомагане.