Джихадисти от „Ислямска държава" вече напълно контролират древния сирийски град Палмира. Това съобщи базираният във Великобритания Сирийски център за човешки права, цитиран от „Ал Джазира".

Активисти отбелязаха, че с превземането на Палмира „Ислямска държава" държи повече от половината територия на Сирия. Тя контролира северните и източните територии на държавата. Основните сирийски градове, включително столицата Дамаск, са разположени по западния фланг до границата с Ливан и крайбрежието на Средиземно море.

Сирийската армия призна, че се е изтеглила, „Ислямска държава" превзе града, познат още като Тадмур, подчертаха от организацията.  Все още няма информация за разрушени археологически паметници и древна архитектура в града, който е на 2 хиляди години.

"Ислямска държава" контролира повече от половината територия на Сирия

„Сирийската армия се изтегли, „Ислямска държава" превзе почти целия град. Армията започна да се изтегля преди два часа", поясниха активисти, допълвайки, че не се чуват сблъсъци.

В съобщение на терористичната организация в „Туитър" се отбелязва, че „Ислямска държава" напълно контролира сирийския град Палмира, включително военното летище и затвора след „колапс" на проправителствените сили там.

Изтеглилите се сили „оставиха зад себе си голям брой загинали", които са изпълнили централния площад, допълват терористите.

Те са успели да превземат в последните часове военновъздушна база, затвор и щаб на разузнаването.

Градът се намира на стратегическо място в провинция Хомс - на 210 километра североизточно от Дамаск в пустиня, която се разпростира до иракската граница на изток. Падането на Палмира потенциално открива пътя на „Ислямска държава" към контролирани от правителството райони, включително столицата и Хомс.

Люлката на човешката цивилизация трябва да бъде спасена, призова Бокова
Още...

Ислямистите започнаха офанзива срещу града миналата седмица, 13 май, нанасяйки огромни материални щети в жилищните райони. Те успяха да превземат две газови полета, оставяйки стотици загинали.  При вчерашните сблъсъци са загинали най-малко 100 правителствени войници. Проправителствените сили също са се изтеглили.

Палмира, наричан още „Венеция на пясъците" или "Перлата на пустинята", е част от историческото наследство на света с уникалните си археологически паметници от 1-3 век по време на Римската империя. Градът е бил център на търговията в Близкия изток по това време. ЮНЕСКО и сирийският министър на древните паметници предупредиха, че „Ислямска държава" ще унищожи археологическото богатство както го стори с Ниневия в Ирак.

Стотици статуи и артефакти са закарани на безопасно място преди офанзивата на терористите, но големите археологически находки не могат да бъдат преместени.

Палмира е последното място, където някой очаква да открие "гора" от каменни колони и арки. Но за всеки посетител основната причина за просперитета на града веднага става очевидна: древен Палмир лежи между оазис от финикови палми и градини, отбелязва професор Кевин Бътчър пред БиБиСи.

Градът заема важно място в историята на Близкия изток. Според професора Палмира е голямо постижение на Близкия изток - няма друг подобен град в Римската империя. Като Венеция, градът е бил център на голяма търговска мрежа - пясък като море и камили като кораби.

Само малка част от паметниците са изкопани. Повечето археологически паметници лежат под земята и лесно могат да бъдат ограбени.

Според ЮНЕСКО Палмира е било едно от най-важните културни средища през античния свят.