Една от най-значимите победи в новата българска история. По този начин премиерът Бойко Борисов определи Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Победа, състояла се, защото и политическата класа, независимо от нейните идеологически различия, и обществото, въпреки неговите социални разслоения, са гледали в една посока и са били единни в общия си стремеж да обединят всички българи в една държава, заяви той.

Понякога по-трудно, понякога - по-лесно, но обединението винаги е възможно, добави премиерът.

По думите му  не е необходимо ежедневно да си припомняме, че всеки сам може да постигне нещо, но само всички заедно можем да постигнем това, от което България и българите имат нужда.

Според премиера да бъдем на различни мнения по определени въпроси не означава, че успехът на страната ни и достойният живот на всеки отделен човек не могат да ни обединяват.

И когато днес говорим за повече държавност, имаме предвид именно това - институциите да работят в полза на обществото, а обществото да е партньор на институциите за доброто на страната ни, посочи още Борисов.

125-тата годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия беше отбелязана с тържества в цялата страна.

В София за първа година официално общината се присъедини към традиционната инициатива-поклонение на организацията „Мати Болгария".

Участниците в шествието бяха малко, изключително атрактивни и любопитни за страничните наблюдатели.

Възрастни хора със старовремски дрехи, някои с пуловери в цветовете на трикольора, със знамена от историята и много цветя. Шествието беше предвождано от духов оркестър от ученици, които, както се оказа, не бяха от музикалното училище, а от професионалната гимназия по електротехника и автоматика.

Някои от минувачите с изненада научиха от самите участници какво се чества на днешния ден.

„Не може да има патриотизъм без да има местен патриотизъм", изтъкна пред паметника на Незнайния войн кметът на София Йорданка Фандъкова и подчерта, че столицата на България е длъжна да отбелязва всеки важен празник на страната.

След като положиха венци и цветя, родолюбците от „Мати Болгария", „Гургулят" и други организации се отправиха към костницата на княз Батенберг, алеята на възрожденците в Борисовата градина, паметника на Захари Стоянов и барелефа на цар Борис III, където също се преклониха и положиха цветя.

"Неслучайно нашият марш поклонение започва от олтара на отечеството", каза пред паметника на Незнайния войн председателят на „Мати Болгария" Петър Константинов.

„Тук витаят душите на загиналите за България, на най-достойните, защото никой не може да оспори тяхната вярност към България", подчерта той.

За 18-ти път от тук тръгва нашето шествие - поклонение пред паметните места в столицата, свързани с забележителната дата на Съединението на Княжество България и Източна Румелия", посочи Константинов.

Той изтъкна, че днес по стечение на обстоятелствата имаме две кръгли годишнини - 125 години от Съединението и 70 години от подписването на Крайовския договор, с който по думите му беше върната на майката родина Южна Добруджа.

И двете събития са дело на българската държавност, на българската воля, на българския дух и в тях няма намесени никакви външни сили, дори можем да кажем с достойнство, че те бяха осъществени въпреки волята на определени сили да не ги допуснат", добави Константинов.

На поднасянето на венци пред паметника на Незнайния войн бяха и зам.-кметът по сигурността Иван Сотиров. Венец от името на Синята коалиция поднесе и депутатът от СДС Лъчезар Тошев.

„Оценката за събитията от историята се прави от професионални историци, но със сигурност може да се каже, че за Пловдив датата 6-ти септември 1885-та година е забележителна."

Така пловдивският кмет Славчо Атанасов поздрави от ефира на радио Пловдив гражданите по случай празника.

„Това е едно много голямо събитие в нашата история, но както и да се прочита, под какъвто и ъгъл да се гледа на него, безспорно е едно - това е един от най-величавите мигове в цялата българска история.

По думите му това събитие кара българите да се гордеят, защото то е един от миговете, в които всички българи са били единни и застанали зад една кауза.

„Всички български политици, това искам да го подчертая много сериозно, са застанали зад една кауза, прегърнали са я, въпреки своите противоречия, които са имали", изтъкна Атанасов.

„Това е дата, която може да ни даде и много поуки и за днешно време", добави кметът на Пловдив.

Пловдив е център на националните тържества по случай 125-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Тържествата започнаха тази сутрин в катедралния храм „Св. Богородица" с молебен, отслужван от пловдивския митрополит Николай. Венци и цветя бяха поднесени на паметниците на майор Райчо Николов и Захари Стоянов.