Идния четвъртък - 11 декември, независимите синдикати излизат на протестно шествие заради Бюджет 2015 и увеличаването на възрастта за пенсиониране.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи на пресконференция своята тревожно негативна оценка за Бюджет 2015, като отправи критика към разходната политика в бюджета, която обричала българските работници на мизерия и съкращения. Той се оплака, че правителството не е чуло предупрежденията на КНСБ за дефлацията и в бюджета за догодина не са заложени никакви антидефлационни мерки.

Димитров прогнозира, че заради това през следващата година дефлацията ще има силен деструктивен ефект, ще доведе до съкращаване на десетки хиляди работни места и затваряне на редица предприятия.

Синдикалистите не са доволни и от решението за вдигането на пенсионната възраст за поредна година. Те настояват между първо и второ четене на държавния бюджет да се внесат и след това приемат исканите от тях промени.

Специално що се отнася до пенсионирането, Пламен Димитров поиска още една година за глътка въздух на работещото население, в която възрастта на пенсиониране да не се покачва, а само да се повиши с 4 месеца стажът за пенсиониране.

Да направим реформата поносима, призова шефът на КНСБ, като припомни, че за последните 14 години у нас възрастта за пенсиониране на жените е скочила с 5 години и 8 месеца, а за мъжете с 3 години и 8 месеца. Стажът за жените пък се е вдигнал с 14 години и четири месеца, а за мъжете с 12 години и четири месеца.

От КНСБ са крайно недоволни от това, че възрастта и стажът постоянно се вдигат, а условията за труд не се подобряват, нито пък пенсиите са с такъв размер, че да осигуряват достоен живот на гражданите.

Те имат и друго предложение - от 2015 г. категорийните работници да имат право да изберат дали да получават пенсиите си в НОИ или в частен пенсионен фонд.

Въпреки твърдата си решеност в четвъртък да протестират и пред Министерския съвет, и пред Народното събрание, от КНСБ са отворени и за диалог, като от началото на седмицата започват срещи за убеждаване с всички политически партии в парламента.

В понеделник синдикалистите ще дебатират с АБВ, ГЕРБ, Български демократичен център (БДЦ) и Реформаторския блок, а вторникът ще остане за Патриотичния фронт, БСП и ДПС.

Синдикалистите призовават всички политици да направят крачка встрани, за да се стигне до компромис. Същевременно отправят апел към всички работници и служители да бъдат на протестното шествие, за да подкрепят инициативата „Няма да плащаме чуждите грешки с нашите пенсии, с нашите заплати, с нашите работни места".