Пакет-бомба е избухнал пред швейцарското посолство в Рим. Взривът е станал около 11:00 часа местно време.

Един от служителите на посолството е сериозно ранен и е откаран в болница, предаде италианската агенция АНСА. Експлозията е ударила служителя веднага, след като е отворил колета. И двете му ръце са сериозно пострадали. Друг човек е в шок.

Часове по-късно друга бомба избухна в посолството на Чили. Един човек е леко ранен.

По информация на СиЕнЕн, съмнителен пакет е бил открит пред украинското посолство.

Заплахи за бомба са били получени в кметството на града и още няколко големи държавни учреждения. Взривни устройства не са били открити.

Властите са предприели действия по претърсването за взривни устройства на всички посолства и дипломатически представителства в града.

Външният министър на Италия Франко Фратини нарече действията на атентаторите "жалки".

Според първите хипотези пакетът-бомба за швейцарското посолство е дело на анархистична група. Италианските медии намекват за участие на т.нар "екотерористи", които са извършили нападението в знак на протест срещу хвърлянето в затвора на техни швейцарски съмишленици. На този етап властите не виждат връзка между атентата и масираните студентски протести през последните дни.

Все още няма информация за другите две взривни устройства и мотивите за поставянето им.

Припомняме, преди дни взривно устройство беше намерено в един от вагоните на римското метро. След проверка се оказа, че в него липсва експлозив.

В началото на ноември голям брой пратки е експлозив бяха изпратени от анархисти до посолствата на различни страни в Гърция. Служителка на куриерска фирма пострада при един от взривовете.

Българската мисия в Атина също не беше пощадена, но, за щастие, родините дипломати не пострадаха.