Около 3 млн. лева са влезли в държавната хазна от приватизации през първите шест месеца на изминалата 2014-та година. Този отчет направи пред депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика председателят на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Той отчете обаче и само една успешна сделка на публичен търг за продажба, от която в касата на държавата са дошли 1,3 млн. лева. Над 1 млн. лева е печалбата от осъществения следприватизационен контрол.

Шефът на агенцията за приватизации се опита да обясни скромните резултати за първата половина на 2014-та година, като обясни, че кабинетът „Орешарски" така и не е разгледал и гласувал списъка с приоритетите за приватизации. Агенцията е трябвало и да си смени сградата, в която се помещава, и това от своя страна е довело до 40 на сто съкращение на администрацията й.

„Въпреки тези кризисни моменти, агенцията продължи работа", увери Караниколов и посочи, че именно през този период са подготвени за продажба 56 обекта. На финалната права за приватизация е и Българската фондова борса, но и трите фирми, участвали в процедурата, в момента я обжалват, което забавя успешната приватизация.