Специалисти от руския институт „Руски космически системи" са зафиксирали аномални изменения в йоносферата на Земята 7 часа преди първите трусове в Япония на 9 март, но не са могли да кажат дали измененията са индикатор за приближаваща катастрофа или не, пише електронното издание Нюз.Ру.

„Проверявайки данните, получени от установките на спътниковия томографски мониторинг на йоносферата на Земята, регистрирани на остров Сахалин, ние открихме аномалии в пълното електронно съдържание на йоносферата, които не са характерни за този регион", е разказал началникът на научно-техническия център за перспективни космически информационни системи на базата на малоразмерните космически апарати на ОАО "Руски космически системи" Александър Романов.

Анализирайки информацията за сеизмичната активност в региона, експертите са установили, че седем часа след регистрираните аномалии в йоносферата, в Япония са станали първите подземни трусове с магнитуд 7,1 по Рихтер. По данните на Романов аномалиите са били зафиксирани на 500 км северно от епицентъра на станалото земетресение.

По думите на руския специалист все още обаче е рано да се говори за прогнозиране на земетресенията благодарение на мониторинг на йоносферата, защото получаваните данни не могат да са задължителна индикация, че земетресението ще се случи.

Разрушителното земетресение в Япония стана на 11 март североизточно от Япония и взе над 14 704 жертви, а безследно изчезнали са 10 969 души.

По данни на сеизмолозите вторичните земетресения с магнитуд над 5 по Рихтер ще продължат още дълго време.