Десет специални отряда за изтребването на мухи и други вредни насекоми ще бъдат създадени във въоръжените сили на Япония. Това обяви на пресконференция в Токио министърът на отбраната Тошими Китадзава.

Те се размножиха в неимоверни количества сред руините и боклуците, покриващи зоната на масовите разрушения в пострадалите от земетресението и последвалото цунами североизточни части на страната.

Тези райони ще бъдат обработени със специални препарати с помощта на военна техника. По думите на министъра в момента местните власти прибягват до частни компании в борбата с насекомите, но ефектът е малък.

Сега силите за отбрана оперативно ще се заемат с проблема. Десет отряда, всеки от десет войника, от следващата седмица ще започнат да действат в японските североизточни префектури Ивате, Мияги и Фукушима.

В района, поразен от вълните цунами, са се натрупали над 20 млн. тона отломки. Разрушени са предприятия от хранително-вкусовата промишленост, където гният огромно количество непреработена риба и морски продукти.

Това доведе до появата на пълчища от мухи, които не дават покой на хората. Според очевидци на някои места насекомите практически напълно покриват стените на къщите.

В същото време "битовите" мухи са нетипично явление за Япония, която напълно се беше избавила от тях още миналия век.