Българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) определи като свой приоритет и работи за засилването на практическата насоченост на организацията.

Това заяви външният ни министър Кристиан Вигенин в изказването си при откриването на 30-та Среща на Съвета на външните министри на страните-членки на ЧИС, която се провежда днес в к-с Златни пясъци, Варна.

Нашето мото „По-добра синергия за повишена конкурентоспособност" означава точно това - чрез съвместни усилия да подобрим цялостния икономически потенциал на нашия регион и да го направим по-конкурентоспособен по отношение на привличането на международни инвестиции и насърчаването на предимствата на нашите икономики и бизнес, каза Кристиан Вигенин.

Вигенин отдели специално внимание на взаимодействието между ЧИС и Европейския съюз. Три страни членки на ЧИС и ЕС - България, Гърция и Румъния, работиха в тясно сътрудничество върху начините за по-нататъшно развитие на отношенията между двете организации и аз вярвам, че този подход ще продължи и за в бъдеще, каза Кристиан Вигенин и допълни, че все още има място за повишаване на взаимодействието между ЧИС и ЕС и насочването му към по-практическо сътрудничество.

По наша инициатива, за първи път в историята на ЧИС въпросите на младежта и спорта бяха обсъдени по време на среща на министрите, отговарящи за младежта и спорта на страните-членки на ЧИС, изтъкна той.

По-нататъшното развитие на регионалното сътрудничество в областта на технологиите също бе сред приоритетите на българското председателство. Предстои да бъде създадена виртуална платформа на ИКТ клъстери от Черноморския регион като резултат от работата на Международната конференция „Сътрудничество между ИКТ клъстерите за развитие, просперитет и конкурентоспособност", проведена през април в София.

През последните шест месеца нормалното протичане на работния процес в рамките на организацията беше изправено пред сериозни предизвикателства, произтичащи от сложната ситуация в Черноморския регион. Българското председателство положи усилия в тези трудни обстоятелства да гарантира, че ние оставаме фокусирани върху основните цели и дневния ред на организацията, подчерта в заключение външният ни министър.

В днешната среща участват представители на страните-членки, специализираните органи на ЧИС, страните и организациите наблюдателки, секторните партньори и други гости.

В края на срещата ще се състои церемония по предаването на ротационното председателство от България на Гърция. Атина ще председателства организацията за периода от 1 юли 2014 г. до 31 декември 2014 г.