Пет керкенеза и белоопашат мишелов бяха освободени днес и полетяха над поляните под Кремиковския манастир, съобщи Радио стара Загора.

Птиците са транспортирани от Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" - Стара Загора.

Два от керкенезите са излюпени в Спасителния център, разказа Христина Клисурова, ветеринарен лекар. Те са деца на семейства керкенези, които живеят в Центъра поради това, че са с нелечими трайни увреждания и не могат да бъдат върнати в природата.

От такива птици се образуват двойки и техните поколения се освобождават в природата, обясни Клисурова. Останалите освободени днес птици са намерени на различни места в цялата страна и са доотгледани в Спасителния център.

Едва след като хората, които се грижат за тях, са се убедили, че птиците могат да ядат жива храна и имат ловни инстинкти да оцелеят, те са подготвени за днешното събитие.

Според работещите в Спасителния център днешният метод на освобождаване се прави вече много рядко, тъй като се смята за по-нещадящ от другия - поставяне на птиците в адаптационни волиери преди те сами да излетят. Но пускането от ръцете на хората е единственият начин да се докоснем до дивата природа, каза Клисурова.

Птиците поеха днес свободата си от ръцете на деца. Пускането им е жест на добрата воля, която всички ние трябва да имаме към дивите животни и заобикалящата ни среда, каза Клисурова.