Отпадане на нотариалната заверка при продажба на автомобили остава актуален въпрос пред правителството, коментира вицепремиерът Даниела Бобева.

Преди седмица Бобева получила писмо от Нотариалната камара с конкретни предложения, които изглежда ще намалят административната тежест. Предстои среща на Министерство на правосъдието, МВР и Камарата, на която ще се обмисля предложеният вариант.

Надяваме се да направим най-доброто за гражданите, обяви вицепремиерът. Среща вече е имало за регистрацията на автомобилите. Досега прехвърлянето става пред нотариуси и се плащат сериозни такси.

550 хиляди коли се регистрират в КАТ за една година. Въпрос е доколко бизнесът и нотариусите могат да поемат на един път тези коли, има две страни по тези сделки - ще касае около 1 милион партньори.

Предложението е регистрацията да се извършва в нотариалните кантори с достъп на нотариусите до регистъра на автомобилите в МВР, до националната база данни на населението и до регистрите на НАП. Това разяснение даде заместник правосъдният министър Сабрие Сапунджиева.

За нея това е реално изпълнимо, ако се изгради електронна система, която да обслужва всички нотариуси в страната. Така няма да е нужно държавата да инвестира в офиси и административен персонал, нотариалните кантори са 615 в страната и ще стигнат, смята още Сапунджиева.

До няколко седмици ще стане ясно дали ще се приеме това предложение на Нотариалната камара.