Израелският премиер Бенямин Нетаняху поиска сдържаност по отношение на международните призови за въоръжаване на сирийските бунтовници и си запази правото еврейската държава да блокира доставките на оръжия, които могат да се обърнат срещу Израел, съобщи „Франс прес".

Израелският министър заяви за БиБиСи, че ако оръжията попаднат в ръцете на ислямски екстремисти, това може да промени естеството на регионалните заплахи за сигурността.

Израелското притеснение, изтъкна той, е: "Кои бунтовници и кои оръжия?".

Ние не сме агресивни. Не искаме военна конфронтация, но сме подготвени да се защитим, ако нуждата нарасне и аз смятам, че хората знаят, че това, което казвам е мярка и е сериозно", изтъкна той.

Нетаняху бе в Лондон във връзка с погребението на Маргарет Тачър вчера.

По време на събитието Нетаняху се срещна с Камерън и двамата се съгласиха, че гражданската война в Сирия води до „сериозни хуманитарни и за сигурността рискове".

По думите на израелския премиер притесненията идват от това, че има много опасни оръжия в Сирия, включително химически.

Те ще променят условията, балансът на силите в Близкия Изток. Те могат да бъдат терористична заплаха на световно ниво. Определено нашият интерес е да се защитим, но ние също мислим и за интереса на другите страни", изтъкна той.