"Груз 200" - безкомпромисна история за изнасилване, убийства, похищение и психологически тормоз - предизвика възмущението на пресата и политиците в Русия.

Действието в "Груз 200" се развива през 1984 г., като филмът е базиран на истинска история за отвличане на млада и красива дъщеря на местен лидер на Комунистическата партия.

Лентата съдържа сцена, в която момичето е изнасилено с бутилка от водка, а мъж е убит безцеремонно с внезапен куршум в тила заради престъпление, което не е извършил.

В може би най-отвратителната сцена пропаднал алкохолик е принуден да изнасили момичето, докато то е вързано за легло, на което е разположено и разлагащото се тяло на мъртвия й годеник.

Режисьорът Алексей Балабанов е известен основно с ганстерския екшън „Брат" и романтичната драма „Не ме боли".

Националните телевизии са заявили, че няма да излъчват филма, който е забранен за гледане от лица под 21-годишна възраст.

Някои политици са осъдили "Груз 200" поради това, че филмът вредял на хорската носталгия по отминалите времена на комунистическия строй.

Членът на Комунистическата партия Любов Швец коментира: „Искате да кажете, че това е бил Съветският съюз? Лесно е да се бориш с нещо мъртво."

Балабанов пък защитава своя филм, определяйки го като отражение на това какво се случва с хората в свят, в който се отрича Бог.