Разширяват се съществуващите места за опазване на дивите птици. Това решение взе Националният съвет по биологично разнообразие (НСРН) - консултативен орган към министъра на околната среда и водите.

Определят се и нови зони за защита на птиците, които обхващат 244 935 хектара.

От съвета посочват и за кои зони става въпрос:

  • защитена зона "рилски манастир" - осигурява съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията с обхват 25 833 хка.
  • защитена зона „българка" - също се осигурява съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията с обхват 23 966 хка.
  • защитена зона „западни родопи" - разширение с 61 389 хка.
  • защитена зона „ломовете" - разширение с 29 930 хка.
  • защитена зона „пирин буфер"- нова зона с обхват 31 801 хка.
  • защитена зона „централен балкан буфер" - нова зона с обхват 71 984 хка.
  • зона за местообитанията „остров вардим" - осигурява съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията с обхват 1167 хка.

Предстои зоните да бъдат предложени за утвърждаване от Министерски съвет.

Протест и контрапротест се състояха днес заради „Натура 2000" в центъра на София.
                                 Още...

С приемането на тези предложения площта на мрежата от защитени зони за птиците се увеличава с 2.2 % от националната територия. Така покритието на мрежата от защитени зони за птиците става 22,6 % от територията на страната, посочват от НСРН.
От там допълват, че тъй като в основната си част тези предложения се припокриват със съществуващи защитени зони за местообитанията, общото покритие на мрежата Натура 2000 със сегашното разширение става 34,34%.

Така България увеличава от 89 на 98% територията на първоначално предложените зони за опазване на птици (т. нар. орнитологично важни места) и практически покрива изцяло европейските изисквания във връзка с наказателната процедура за недостатъчност на защитените зони за птиците по Натура 2000, започнала срещу страната ни през 2007 г.

Съветът по биологично разнообразие е взел още решение да отложи за следващо заседание разглеждането на документацията за включване на защитена зона „Рила-буфер" в Натура 2000, докато не се внесе консенсусно и балансирано предложение, което да осигури максимално съвпадение на границите за защита на птиците и границите за защита на местообитанията, като едновременно отчита съществуващите социално-икономически фактори.

„Националният съвет не може да работи под този натиск, който в момента се оказва върху структурата и министерството. Затова разчитаме специалистите да се разберат помежду си и да не бъдем ние тези, които решаваме споровете между тях", коментира след заседанието зам.-министър Евдокия Манева.