По време на лекция пред студенти в СУ „Св. Климент Охридски" президентът Росен Плевнелиев изрази възмущението си от това как Македония репресира и преследва хората с българско самосъзнание.

Росен Плевнелиев изтъкна делото на братя Миладинови, дали живота си за културното и духовно израстване на нацията. За духовност и патриотизъм той посочи техният сборник с български народни песни.
"Няма по-убедителен паметник на истината и на паметта на народа от една такава малка книжка".

Според държавния глава недопустимо е, че днес в Македония се преследват и репресират хората с бълграско самосъзнание.
"Не може да се изтрие паметта с изграждане на гигантски кумири на лъжата", посочи президентът Плевнелиев.

 

Президентът още от днес поздрави студентите с утрешния национален празник. Според него днес на младите хора се пада отговорността да градят бъдещето.

Свободата не е дар, свободата е онази кауза, която ни обединява, изтъкна държавният глава. Според него България е пример за мултикултурност и толерантност, които са в основите на мира.

Често казват, че свободата е на върха на копието, аз бих казал, че свободата трябва да е на върха на перото, заяви държавният глава.

Президентът Плевнелиев се обяви за пълна дигитализация на българските книги и призова: "Дигитализирайте".

По думите на държавния глава История Славянобългарская е най-българската книга. Той припомни, че Паисий е настоявал тя да бъде преписвана и разпространявана, затова и президентът сега призова: Дигитализирайте.

Университетското образование, според него трябва да се превърне в приоритет за държавата ни. ВУЗ-овете трябва да са притегателен център за талантливи студенти от цял свят.

Росен Плевнелиев си спомни как като студент в ТУ-София е живял в една стая в общежитието с двама чуждестранни студенти - единият от Зимбабве, а другият от Мозамбик. Затова висшето ни образование според него трябва да е експортно ориентирано.

Президентът настоя за развитие на електронното правителство, изтъквайки, че интернет магистралите са по-важни от другите магистрали.

В последните 2 години се прочух, че често използвах думичката магистрали, магистрали, магистрали, но по-важни от магистралите са Интернет магистралите, заяви държавният глава. Всеки български гражданин, по думите му, трябва да има достъп до глобалната мрежа.

По думите му, за да се развива, България трябва да има ясно определени цели и приоритети.

За пример държавният глава посочи, че през 1984-1986 година, когато той бил студент, страната ни имала фокус - да бъде номер 1 в Източния блок в производството на компютри и техника. България създаваше чипове няколко месеца със закъснение от Тайван, спомня си президентът. Тази слава от миналото може да бъде разширена, не само възстановена, категоричен е той.

Плевнелиев призова да се обединят минало и бъдеще. Добра инициатива в тази насока според него би било създаването на един музей на науката на името на Джон Атанасов. Искам да надграждаме това, което е постигнато в миналото, настоя Плевнелиев.

Според държавния глава икономиката ни трябва да отговори на актуалните предизвикателства. За пример посочи Южна Корея, която сега е лидер в производството на техника. И донякъде на шега изтъкна, че с малко маркетинг и лансиране на идеята, че който яде българско кисело мляко живее 100 години, можем да отворим 1-2 фабрики в Южна Корея.

Светът е включил на пета скорост в своето развитие, смята президентът, уточнявайки, че и България трябва да включи на скорост.

Според него също така, страната ни е извадила късмет с това, че 20-30 години не е развивала земеделието си. Така сме запазили почвите си чисти и сега страната ни произвежда вкусни домати, а не пластмасови.