Премиерът Бойко Борисов потвърди в ефира на БиТиВи, че минималната работна заплата и вдовишките пенсии ще бъдат увеличени.

Без да посочи конкретна дата или срок, той обясни, че това ще стане след заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество. Борисов изтъкна, че ръстът на вдовишките пенсии ще засегне около 700 000 души и уточни, че това ще струва на държавния бюджет около 100 000 000 лева. Премиерът потвърди, че мининалното възнаграждение ще стане 270 лв., а вдовишките пенсии ще бъдат увеличени с една трета.

Неколкократно министър-председателят подчерта, че увеличението на МРЗ и вдовишките пенсии не е предизборен ход и дори се извини на обществото, че към момента няма кака да бъдат завишени всички заплати и пенсии.

Извинявам се на всички, че не мога да го направя, но това са възможностите на държавата, коментира премиерът. В тази връзка Борисов припомни изключително нестабилното финансово състояние на южната ни съседка Гърция и заяви, че няма да действа по същия начин и да рискува. На Гърция има кой да се притече на помощ, допълни още той, намеквайки, че ако страната ни попадне в подобна ситуация, ще трябва да се справя сама.

На въпрос на водещия дали в такъв слъчай това означава, че е съгласен с твърдението - по-добре по-бедни, но сигурни, премиерът отговори положително.

Много ми се иска това да не е така, но бъдещето на държавата ми е по-мило, призна Борисов.

Припомняме, вчера финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предлаганото от правителството увеличение на минималната заплата и вдовишките пенсии ще стане факт от 1 септември.

Относно предстоящите избори Борисов обяви, че кандидатът на ГЕРБ за държавен глава ще бъде обявен на 4-5 септември. Аз искам максимум да използвам неполитизирано време да работи правителството, обясни министър-председателят.

От септември до 23 октомври имаме един месец време да политиканстваме, отбеляза той. Коментирайки още приближаващия местен и президентски вот, премиерът обясни: За нас са важни и двата избора, но много по-важни за работата на правителството са местните избори. Затова много внимателно използвам времето да подбирам общинските съветници, да анализирам кой какво е правил.

Много съм щастлив, че след 22 години за първи път се разбра, че се избира съдия, коментира министър-председателят назначението на Владимира Янева за председател на СГС.

Около това решение на Висшия съдебен съвет вече се вихри истинска буря. Появиха е спекулации, че Янева е заела високия пост, благодарение на личното си познанство с вътрешния министър Цветан Цветанов. 

Борисов обаче отрече в настоящата ситуация да има „задкулисни игри и конфликт на интереси" и за пореден път подчерта, че ГЕРБ „няма нищо общо с ВСС и неговите назначения".

ВСС е избран от БСП, ДПС и НДСВ. Когато дойдохме на власт, казахме само, че ще ги оставим да си изкарат мандата, отсече премиерът. Той посочи още, че има и други висши съдии, които имат лични връзки с високопоставени политици. Така например зам.-председател на ВАС се познава с Румен Петков, а аз пък се познавам с Пенгезов, обясни министър-председателят.