130 кг наркотици са заловени само за миналата година на митницата на софийското летище, при 58 предотвратени опита за трафик на дрога, като 90% от задържаните вещества са амфетаминоподобни. Така 1,3 млн. наркодози не са достигнали до децата в България.

Само преди дни митническите служители на Аерогара София са задържали уникален амфетаминоподобен наркотик, какъвто до сега не е откриван никъде по света.  Той бил произведен в Китай. Това съобщи Стефан Бакалов от Агенция „Митници", ръководител на отдела за борба с наркотрафика на Летище „София".

С по 30% годишно се увеличават заловените количества синтетичен наркотик, обясни още Стефан Бакалов и изтъкна, че в света съществуват над 450 наркотични вещества, от които над 300 са амфетаминоподобни, каза той.

Бакалов съобщи и тревожната тенденция, че през последните четири години има инвазия на амфетаминоподобни синтетични наркотици, които се разпространяват чрез интернет.

Агенция „Митници" съвместно с американските служби за борба с наркотрафика организираха обучение за деца за вредите от дрогата и демонстрираха как се залавя наркотрафикант. Инициативата " Red Ribbon" се провежда за пети път, а тазгодишното мото е „Proud to be drug free!".

Служителите от отдел „Митническо разузнаване и разследване" на Митница Аерогара София разказаха пред стоте присъстващи ученици за опасностите от наркотиците, разобличиха някои митове за уж „безобидната" употреба на някои от тях и акцентираха върху неподозираните и дори смъртоносни ефекти от използването на т.н. синтетична дрога и особено на т.н. „синтетичен канабис".

В света съществуват над 450 наркотични вещества, от които над 300 са амфетаминоподобни, каза той.  Бакалов съобщи, че през миналата година на Митница Аерогара София са задържани над 130 кг. наркотични вещества при 58 предотвратени опита за трафик на дрога, като 90% от задържаните вещества са амфетаминоподобни. Така 1,3 млн. наркодози не са достигнали до децата в България. Само преди дни митническите служители на Аерогара София са задържали уникален амфетаминоподобен наркотик, какъвто до сега не е откриван никъде по света.

От американската служба за борба с наркотрафика ДЕА похвалиха работата на българските си колеги.

Пред учениците беше представена демонстрация на откриване на наркотици в пътници или в багаж с използване на специално обучени митничарски кучета, както и зрелищно задържане на наркотрафиканти.